søndag 6. september 2015

God byggeleder


Hva kjennetegner en god byggeleder?
Det avhenger selvsagt av hvilke krav som stilles, men er det likevel slik at vi i alle gode byggeledere kan finne noen grunnleggende kjennetegn? Jeg er overbevist om det.
Uavhengig av hva byggelederen har av oppgaver er det avgjørende at vedkommende er faglig dyktig og trygg i alle de faglige spørsmål som måtte dukke opp i oppdraget. De beste løsningene finner vi alltid i brytningen mellom fagfolkene i prosjektet både hos de prosjekterende, entreprenøren, byggherren og hos byggeleder. Byggeleder har også en viktig kontrollfunksjon i prosjektet og en god utøvelse krever også her faglig dyktighet.
Videre må byggelederen være en god prosessleder. Rollen er svært krevende idet byggeleder både skal representere oppdragsgiver-som gjerne er byggherre-og samtidig etablere rammer som gjør det mulig for profesjonelle parter(entreprenører, prosjekterende) og bl.a. beslutningstakere og bidra inn i prosjektet på en planmessig og konstruktiv måte.
Endelig må byggeleder kunne ivareta kundens behov på en god måte gjennom en høy grad av kundeorientering. Det gjelder både som organisasjon og hos saksbehandler. Dette innebærer å dra omsorg for kundens interesser og krever en høy grad av profesjonalitet og rolleforståelse.
I sum krever dette en høy grad av trygghet på seg selv samtidig som byggelederen tør utfordre seg selv og andre i prosjektet til å skape god samhandling til beste for prosjektet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar